Anything can happen – Tabără auto-dirijată

Pentru cine

Copii și tineri de 9 – 16 ani, vorbitori de română și/sau engleză

Copiii care au mai fost la Green se pot înscrie și dacă nu au încă 9 ani; pentru alte situații de înscrieri ale copiilor cu vârste mai mici de 9 ani sau mai mari de 16 ani, vă rugăm să ne scrieți/ sunați.

Titlu

Anything can happen – Tabără auto-dirijată

Data

17 – 21 iulie 2023

Format

Față în față

Status

Înscrieri închise!

Pret

550 lei

Pentru 5 zile de iulie, invităm copii și tineri cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani să petreacă 7 ore de învățare autodirijată pline de ce-și propun ei, zi de zi, între 09.00 și 16.00.

Diferența dintre această tabără și toate celelalte pentru copii și tineri de 9 – 16 ani este că aceasta se unește cu modulul II al cursului de formare de facilitatori în învățarea agilă (curs cu participare internațională). 

Copiii și tinerii vor avea o ofertă mai bogată de activități din care pot alege, iar limbile de lucru vor fi româna și engleza. 

Nu este o problemă dacă participantul nu vorbește – fluent – engleza, dar aceasta este o oportunitate de a-și exersa abilitățile de comunicare în engleză, așa că ajută minime abilități de comunicare. 

În aceeași idee, nu este o problemă dacă participanții nu cunosc (bine) limba română. Atâta timp cât copilul/ tânărul poate comunica într-una dintre cele 2 limbi, poate participa.

O săptămână de învățare auto-dirijată începe lunea cu activități de cunoaștere și team-building și cu activități de planificare a săptămânii.

Ziua continuă cu activitățile tematice sau de cunoaștere propuse de către facilitatori și de către copii și tineri, până la ora 15.30. Fiecare copil/ tânăr își alege activitățile dorite din cele disponibile în fiecare interval orar. Aproape de finalul de zi, la ora 15.30 ne întâlnim pentru sesiunea de reflecție în care vedem cum ne-a fost ziua, ce a făcut fiecare și cum s-a simțit fiecare. După reflecție avem momentul de curățenie și rearanjare a spațiului, urmat de gustarea înainte de plecare. 

Miercurea, după pauza de prânz, avem un moment de comunitate: întregul grup se strânge pentru o ședință de tabără în care construim împreună agenda întâlnirii, fiecare putând aduce în discuție subiecte relevante pentru sine și pentru grup: probleme care au nevoie de rezolvare, situații care trebuie clarificate, propuneri care pot fi implementate. Ne dăm timp pentru a vedea, împreună, cum putem avea o experiență (și mai) faină în restul taberei.

Joia ne facem tricouri de tabără cu o ștampilă făcută în linogravură, pe care le lăsăm la uscat până la doua zi.

Vinerea ne întâlnim pentru sesiunea de final de tabără în care împărtășim gratitudini, recunoștințe și mesaje de rămas bun. După această sesiune facem o fotografie de grup, pe care să o luăm cu noi la final de experiență.

În fiecare zi, după sesiunea de reflecție, facilitatorii, copiii și tinerii vor face un rezumat și un jurnal al zilei, însoțit de 10-15 fotografii, prin care familia să-și facă o idee despre ce am făcut noi cu ziua noastră. Jurnalul zilei va fi disponibil pe site-ul Green-ului, pe o pagină privată care poate fi accesată cu parolă și care este activă doar pentru 2 săptămâni (săptămâna taberei și cea de după).

Structura orară a fiecărei tabere auto-dirijate este:

08.30 – 09.00: Sosire la Green School

09.00 – 10.30: Activități de echipă și setare a activităților și intențiilor pentru ziua în curs

10.30 – 11.00: Pauza de gustare (fructe proaspete/ uscate, nuci, semințe) 

11.00 – 13.00: Activități tematice 

13.00 – 14.00: Masa de prânz (meniu vegetarian și/sau tipic)

14.00 – 15.00: Activități tematice

15.30 – 15.50: Reflecție 

15.50 – 16.00: Curățenie

16.00 – 16.30: Gustare și plecare din Green School

Într-o tabără auto-dirijată, fiecare participant poate propune activități și poate face cereri de activități.

Pe lângă acestea, facilitatorii taberei propun următoarea ofertă de activități tematice:

  • Dungeons & Dragons (RPG)
  • Excursii în oraș
  • Excursii în pădure
  • Meșterit
  • Gătit
  • Linogravură
  • Skateboarding
  • Desen, pictură, modelaj
  • Jocuri (de echipă, de strategie/ board games, card games)

Într-o tabără auto-dirijată te poți aștepta la: activități foarte diferite față de cele propuse (urmărim interesele copilului/ tânărului și ale grupului), aceeași activitate repetată de mai multe ori (atunci când participanții își doresc asta), conflicte facilitate non-violent și nu cu pedeapsă (dar cu comunicare asertivă și cu reiterarea limitelor) – ceea ce poate necesita mai mult timp decât cele rezolvate prin pedepse. Te poți aștepta la grupuri mixte de vârstă, grupuri mici sau mari, în care activitățile sunt pe baza intereselor. Te poți aștepta la multe jocuri, la ieșiri din Green (anunțate către familii atunci când le planificăm). Te poți aștepta la activități cu un singur copil (doar o persoană interesată de o activitate, dar cu interes concentrat și respectat), cu 2-4 persoane sau cu întreg grupul de tabără. Nu facem cu toții aceleași activități decât în ședințe sau când suntem cu toții interesați de același lucru. O tabără auto-dirijată respectă autonomia și auto-dirijarea copilului și nu este o tabără unde facilitatorii îi întrețin, distrează sau educă pe participanți. Fiecare contribuie cu ceva la viața grupului, iar învățarea este personală, individuală și poate avea loc oricând și oriunde.

În Green School recomandăm ca folosirea telefonului să fie în limitele principiilor familiilor, utilizarea în Green School  fiind limitată prin consens de grup în cadrul activităților (în general folosim telefoanele foarte puțin spre deloc, iar atunci când avem nevoie de ele ca instrumente pentru o activitate de tabără și nu ca mod de distracție și distragere a atenției). Recomandăm ca tabletele sau laptopurile să rămână acasă. 

Recomandăm ca înscrierea să fie făcută când aveți suficient timp de completare a formularului de înscriere, iar părerea copilului/ tânărului înscris în tabără să fie integrată în formular.