- Principii și valori
- SDE – Educație auto-dirijată
- Educație bazată pe natură
- Flying Squad
- Colaboratori
- Echipa
Principii
Relațiile sănătoase se învață
Toate emoțiile sunt benefice și ne învață ceva despre noi înșine
Conflictele sunt naturale, învățăm să trecem prin ele, blând și asertiv
Învățarea este continuă și se întâmplă oricând
Libertatea vine în context și structură
Iar principiile noastre sunt menite să ne ajute să navigăm prin:
Am grijă de mine
Am grijă de colegii mei
Am grijă de Green School
Am încredere în mine
Am încredere în colegii mei
Am încredere în Green School
Părerea mea contează
Valori
Green School valorizează
Învățarea naturală, în natură, auto-dirijată
Conexiunea cu natura ca factor principal într-o viață sănătoasă
Autodirijarea și autonomia în învățare
Drepturile copiilor și ale tinerilor
Încredere în copii, tineri, adulți și seniori
Mindfulness * Playfulness * Planfulness
Sănătatea emoțională
Conștientizarea bolilor mintale și a neurodiversității
Sustenabilitatea
Respectul pentru natură
Curiozitatea și uimirea ca izvoare ale cercetării
Comunicarea nonviolentă, empatică, asertivă
Dezvoltarea de relații sănătoase
“self-directed education is education that derives from the self-chosen activities and life experiences of the learner, whether or not those activities were chosen deliberately for the purpose of education.” The Alliance for Self-Directed Education
În Green School învățarea este auto-dirijată, noncurriculară. „Învățarea auto-dirijată este educația ce derivă din activități și experiențe de viață alese de persoana care învață, indiferent dacă aceste activități au fost sau nu alese cu scopul clar definit de a învăța un lucru specific.”
Învățarea auto-dirijată este un model educațional bazat pe încredere: încrederea că învățarea este naturală, că se poate întâmpla oricum, oricând, indiferent de prezența unui adult sau de existența unui context dedicat învățării formale. În învățarea auto-dirijată oamenii învață cu intenție și nu din frica unei consecințe (fie notă, fie admiterea într-un anumit nivel, fie eșecul în viață).
În învățarea auto-dirijată co-există o serie de modele educaționale bazate pe încredere, printre care: Sudbury, Circle School, Agile Learning Centers, Liberated Learners, Flying Squads, Summerhill School.
Învățarea auto-dirijată este filosofia educațională în care Green School activează de la înființare. În această filosofie folosim în special modelele educaționale Agil și Bazat pe Locație: ÎN NATURĂ și FLYING SQUAD.
Integrăm în activitatea noastră activități de grădi inspirate de modelul educațional Reggio Emilia, iar în grădi și în școală integrăm și învățarea bazată pe proiect și învățarea bazată pe fenomen.
În Green School ne întoarcem la natură ca mediul principal de care aparținem.
Învățarea bazată pe locație și învățarea bazată pe natură ne duc adesea spre Forest Education (Educația în pădure), spre Water Education (cu focus pe Someș) și spre grădina pedagogică.
Învățăm în natură, despre natură, dar mai ales cu natura.
Flying Squad (“Where Youth Rights Take Flight”) este un model de învățare bazată pe locație, creat în Brooklyn, New York. În diminețile de Flying Squad ne setăm intenții și ne împărtășim mesaje pentru echipă, facem propuneri de locuri în care să mergem și apoi transformăm drumul în prilej de discuție (cam așa cum făceam noi, adulții de acum, cu prietenii noștri în drum dinspre școală sau într-o după-amiază la o plimbare pe stradă sau în parc).
Prima echipă de Flying Squad din Europa a fost a echipei Twenty One Pilots din Green School, în februarie 2022, urmată de celelalte 2 echipe de școală și apoi de cele de grădi. Flying Squad-urile au mers până acum la plimbări prin librării, prin centru, la muzee (Muzeul de Mineralogie, Muzeul Zoologic, Acvariu, Muzeul de Artă), la gară cât să ne uităm la trenuri, la BNR (ca parte din clubul de Educație Financiară), la Târgul de Carte Gaudeamus, la o înghețată în Dej (prilej de a călători cu trenul), în Bazele Sportive Gheorgheni și Mănăștur, la expoziții tematice, în parc, la bibliotecile județene. Flying Squad îi ajută pe copii și pe tineri să-și descopere comunitatea și să ocupe spațiul pe care-l doresc în ea. Flying Squad este învățare bazată pe locație, dar este și despre gestionarea eforturilor în funcție de energia și de starea de spirit a membrilor grupului, este despre gestionarea timpului, a bugetului pe care-l au copiii și tinerii pentru snacks, este despre provocările de un leu care-i ajută pe copii și pe tineri să facă rost de curaj sau creativitate, este despre călătorie și nu despre destinație.

Agile Learning Centers
Agile Learning Centers are an expanding network of intentional learning communities leveraging agile tools to support Self-Directed Education

Children Nature Network
We believe that nature makes kids
healthier, happier and smarter

Flying Squads
Flying Squads step out of the classroom and off the playground and into public space as a form of youth activism.

Forest Kindergarten International For Future
A platform,
which offers valuable projects aimed to constantly growing
a sustainable relationship
between man and nature.
Facilitatori

Alexander Khost
ALF 3 – 15 ani
Alexander Khost este activist pentru drepturile tinerilor, co-fondator Flying Squads, profesor de artă plastică certificat K-12 în statul New York, deține un masterat de la Parsons School of Design, New School University și o licență de la Mason Gross School of the Arts, Universitatea Rutgers. A predat la nivel internațional prin diverse programe de engleză ca limbă a doua.

Alexandra Gherasim
ALF 3 – 15 ani
Ale este un suflet colorat cu multe idei creative și multă pasiune pentru fiecare moment petrecut alături de copii. A absolvit programul de licență în Psihopedagogie Specială și cel de master în Management, Consiliere și Asistență în Instituții Incluzive, UBB. A fost coordonator al Centrului Comunitar pentru Tineret unde organiza activități și tabere tematice și în prezent urmează o formare în Terapia de Cuplu și Familie. Are o experiență de 4 ani în lucrul cu copiii atât în medii formale cât și informale.

Cristina Precup
ALF 3 – 15 ani
Cristina este absolventă a programului de licență Psihopedagogie Specială și a programului de masterat Management, consiliere și asistență psihopedagogică în instituții incluzive, a universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. De asemenea urmează o formare ce are în atenție Terapia de Cuplu și familie, iar in prezent, pe lângă activitatea pe care o desfășoară în Green School, este implicată și in organizarea a două grupuri de dezvoltare personală și emoțională cu adolescenți din centre de plasament dar și din afara centrelor.
Cristina Precup are o experiența de 4 ani în a lucra cu copii.

Diane Ciuverca
ALF 3 – 15 ani
Diane Ciuverca este absolventă a facultății de psihologie iar din 2016 a început să lucreze cu copilașii din centrele de plasament prin intermediul mai multor proiecte de voluntariat și mentorat. Din 2019 s-a alăturat echipei Green School ca shadow iar din 2021 ca ALF.

Geta Vădan
ALF 3 – 15 ani
Geta este alături de echipa Green School începând din 2018, întâi în cadrul unui internship, apoi ca și însoțitor de sprijin, iar în ultimii doi ani în rol de ALF. A început să lucreze cu copiii în 2017, ca și voluntar în cadrul programului Ajungem Mari, sprijinind copii din medii vulnerabile.

Joyce Modolo
ALF 3 – 15 ani
Joyce este absolvent al masterului în psihologie clinică la Universitatea Sapienza Roma. A lucrat timp de 1 an în Malaga cu tineri străini exilați și un an într-un centru de zi din Montevideo, Uruguay, cu copii de la 6 la 18 ani, în educație non-formală.

Narcisa Pridea
ALF 3 – 15 ani
Narcisa este studentă la masterul de Psihologie Clinică, în curs de formare în modulul psihopedagogic II. Are experiență în lucrul cu copii neurodivergenți și neurotipici.

Radu Simion
ALF 3 – 15 ani
Radu este doctor în Filosofie, absolvent al modulului psihopedagogic nivel I și II în cadrul Universității din București, formator acreditat, lector universitar asociat în cadrul UBB Cluj-Napoca și facilitator în învățare agilă, cu o experiență de șase ani în Green School România.

Teodora Arjoca
ALF 3 – 15 ani
Tea Arjoca este un pasionată de cunoaștere și educație. Mânată de curiozitate și posibilitățile infinite care există, a absolvit programe avansate din domeniul ingieneriei, a lucrat cu asociații și în programe precum Youngsters without borders și Erasmus, iar în prezent studiază Psihologia. Are o experiență de 6 ani în educație, începând cu formarea ca educator Waldorf, precum și alte tipuri de participări, printre care conferințele Alethei Solter, Terapia de integrare senzorială, Educație prin film, Comunicare Non Violenta. În timpul liber citește mult, lucrează cu lână, înregistrează povești și admiră pădurea.
Profesori

Alexandru Dobrotă
Skateboard
Alexandru s-a alăturat comunității Green School in 2022 pentru a îi ajuta pe cei mici să își dezvolte abilitățile în sporturile moderne. Având o experiență de peste 20 de ani în skateboarding, numeroase concursuri și evenimente organizate precum și jurizate.

Maria Cîmpean
Muzică, Chitară
Maria Cîmpean și-a început experiența în Green School din vara anului 2022. Este absolventă a programului Psihopedagogie Specială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca. Ulterior a urmat cursurile masterale ale aceleiași universități în Management, Consiliere și Asistență Psihopedagogică în Instituțiile Inclusive. În prezent este cursant al programului de formare Psihoterapie de Cuplu și Familie al AMPP. Pe lângă formarea continuă, Maria lucrează la Asociația Alfa Grup, asociație care derulează proiecte sociale pentru copiii din centrele rezidențiale și familii/copii din medii defavorizate. În cadrul acestei asociații ea coordonează grupuri de dezvoltare personală, consiliere individuală și activități educaționale si de timp liber în centrele rezidențiale.
Pasiunea ei pentru muzică a început în familie încă din copilărie și continuă. Întâi a cântat în diferite coruri, iar ulterior învățat teorie muzicală, tehnică vocală și instrument (chitară).
Management

Nadia Al-Sagban
Manager General
Nadia este manager general, președinte și co-fondator al Green-ului. Nadia este absolventă de Drept și Drepturile Omului la Essex University (2016), cu un puternic interes pe drepturile copiilor și tinerilor. Are formare continuă în învățare auto-dirijată și o bogată experiență de voluntariat în proiecte pentru natură și în proiecte de tineret. A participat și coordonat proiecte naționale și internaționale pentru tineri. Are experiență și expertiză în management de proiect, managementul resurselor umane și în management de proces. Pe lângă lucrul cu parteneri, furnizori, clienți și comunitatea Green School, Nadia îi ajută pe copiii și tinerii din Green să-și implementeze proiectele, atunci când acestea au nevoie de bugete complexe sau de avizul organizației.

Sonia Khost
Dir. Departament Cercetare și Dezvoltare
Sonia se ocupă de cercetare, dezvoltare și coordonare educațională. Din 2013 este doctor în Științele Educației cu o teză în domeniul Educației pentru Dezvoltare Durabilă, în 2008 obținând licența cu o temă pe EcoEducație. Este absolventă de profil pedagogic, profil animator socio-educativ. Are expertiză și experiență în educația în natură, în educația auto-dirijată, open ended materials și junk play, în animația socio-educativă și lucrul cu tinerii. A participat la numeroase programe de formare în țară și în străinătate, printre care BAFA (animație, Franța, 2011), World Peace Game (metodologie, Cehia, 2016), Agile Learning Facilitator (facilitare, SUA, 2018), The role of the Adult (educație democratică, Summerhill, UK, 2023). A fost visiting researcher la Universitat Wien și Research Scholar la University of Delaware.

Alina Vlăzan
Asistent Manager
Alina Vlăzan s-a alăturat comunității Green School în anul 2020. Este absolventă a secției de psihologie din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, UBB. A urmat programul masteral Consiliere și Intervenții Psihologice în Dezvoltarea Umană, UBB. Pasiunea de a descoperi ființa umană și dragul de lucru cu oameni i-a deschis drumul spre lumea resurselor umane, urmând cursuri de specializare în Managementul Resurselor Umane și cursuri de Manager Resurse Umane. Este pasionată de pictură și drumeții în natură.